Owoce, warzywa i orzechy

Przyjęło się, iż wszystkie owoce i warzywa spełniają istotną rolę w odżywianiu człowieka. Są one niezwykle ważnym źródłem witamin oraz składników mineralnych, a także błonnika. Owoce oraz warzywa działają w sposób wybitny i alkazlizują, jak i również stanowią główne źródło potasu.

A ten z kolei jest niezbędny do tego, żeby serce prawidłowo pracowało. Wartość odżywcza, jaką posiadają warzywa oraz owoce, jest oceniana na podstawie zawartości w nich białka roślinnego, błonnika pokarmowego, węglowodanów, związków mineralnych oraz witamin.

Z kolei orzech stanowią też świetne uzupełnienie diety. Są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Posiadają sporo tłuszczu oraz kalorii. Jednak są one korzystne dla zdrowia, bowiem są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Orzechy mają sporo właściwości, które są korzystne dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B, witaminy E wpływa w sposób korzystny na pracę mózgu oraz kondycję skóry. Posiadają także bardzo dużą ilość białka i są istotnym elementem w diecie wegetarian.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter