Suszone śliwki

Po tym jak dokonamy suszenia śliwek, stają się one nie do poznania. Najczęściej są pomarszczone, ciemnofioletowe oraz posiadają słodki i bardzo charakterystyczny zapach. Zyskują jednak wiele właściwości, które są zdrowotne.

Pomagają one usprawnić pracę układu pokarmowego. Ponad to chronią przed chorobami i obniżają poziom cholesterolu. Stanowią idealną przekąskę dla wszystkich tych, którzy są na diecie.

Dlaczego powinniśmy jeść suszone śliwki?

  • StanowiÄ… źródÅ‚o polifenoli. ChroniÄ… tym samym komórki przed zniszczeniem. To wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki nim możemy uniknąć poważnych schorzeÅ„. JeÅ›li cierpimy na jakÄ…Å› chorobÄ™ przewlekłą, to warto je spożywać.
  • ZapobiegajÄ… otyÅ‚oÅ›ci oraz cukrzycy. Suszone Å›liwki sÄ… wprost źródÅ‚em bÅ‚onnika, który siÄ™ Å‚atwo rozpuszcza. PomagajÄ… też w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
  • ObniżajÄ… poziom cholesterolu. BÅ‚onnik, jaki jest w nich zawarty, dziaÅ‚a redukujÄ…co na poziom cholesterolu, gdyż pomaga w usuwaniu z organizmu żółci.
  • RedukujÄ… ryzyko, jakie wiąże siÄ™ z powstaniem osteoporozy. Badania pokazaÅ‚y, że jedzenie suszonych Å›liwek wpÅ‚ywa na hamowanie procesu utraty kośćca. DziÄ™ki temu redukujÄ… ryzyko wystÄ…pienia osteoporozy.