Sól kuchenna jest artykułem spożywczym, który jest prawie czystym chlorkiem sodu (NaCi). Stosowany jest zarówno jako konserwant oraz przyprawa. W handlu jest dostępna zazwyczaj w formie nieoczyszczonej soli kamiennej, jak i również oczyszczonej soli warzonej.
Najczęściej ulepsza się ją w niewielkiej ilości związków jodu – zazwyczaj w postaci jodanu potasu albo jodu potasu. Skutkuje to zapewnieniem odpowiedniej ilości tego pierwiastka w jedzeniu. Ponad to może ona zawierać przeciwzbrylacze, takie jak na przykład żelazocyjanek potasu.
Nadużycie soli kuchennej stanowi jeden z czynników, który ma wpływ na powstanie chorób cywilizacyjnych, takich jak na przykład nadciśnienie tętnicze.
Spożycie soli oraz solonych potraw może wpływać na powstanie raka żołądka. U osób, które są dorosłe, nadmiar soli może uszkodzić wątrobę oraz zwiększa prawdopodobieństwo jej zwłóknienia, ponieważ zostaje obniżony wskaźnik proliferacji – czyli namnażania komórek. Dochodzi do podwyższonego ryzyka śmierci komórkowej, a także do nieprawidłowego kształtowania się komórek.