Po tym jak dokonamy suszenia śliwek, stają się one nie do poznania. Najczęściej są pomarszczone, ciemnofioletowe oraz posiadają słodki i bardzo charakterystyczny zapach. Zyskują jednak wiele właściwości, które są zdrowotne.
Pomagają one usprawnić pracę układu pokarmowego. Ponad to chronią przed chorobami i obniżają poziom cholesterolu. Stanowią idealną przekąskę dla wszystkich tych, którzy są na diecie.
Dlaczego powinniśmy jeść suszone śliwki?
- Stanowią źródło polifenoli. Chronią tym samym komórki przed zniszczeniem. To właśnie dzięki nim możemy uniknąć poważnych schorzeń. Jeśli cierpimy na jakąś chorobę przewlekłą, to warto je spożywać.
- Zapobiegają otyłości oraz cukrzycy. Suszone śliwki są wprost źródłem błonnika, który się łatwo rozpuszcza. Pomagają też w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
- Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik, jaki jest w nich zawarty, działa redukująco na poziom cholesterolu, gdyż pomaga w usuwaniu z organizmu żółci.
- Redukują ryzyko, jakie wiąże się z powstaniem osteoporozy. Badania pokazały, że jedzenie suszonych śliwek wpływa na hamowanie procesu utraty kośćca. Dzięki temu redukują ryzyko wystąpienia osteoporozy.