Ziemniaki

Bardzo często ziemniaki uważane są za te, które więcej szkodzą niż pomagają a na dodatek tuczą! W rzeczywistości jest jednak nieco inaczej- ziemniaki zawierają mało kalorii a przy tym dużo witamin i minerałów. Warto jednak wiedzieć jak je przyrządzić, by nie stracić wartości odżywczych.
Jasno stawiając temat: ziemniaki nie są odpowiedzialne za nasze tycie. Dopiero przy odpowiedniej kombinacji z sosami, tłuszczem czy mięsem ziemniaki stają się dla nas tuczące. Ich miąższ zawiera lekkostrawne dla nas węglowodany, a białko zawarte w kartoflach dorównuje jakościowo temu sojowemu, które uznawane jest za najzdrowsze białko roślinne. Może nie jest to ta sama ilość biała, ale skomponowane z jajkiem czy piersią indyka stanowi niezłą brygadę białkową.

Dodatkowo ziemniaki mają dużą zawartość witaminy C- szczególnie w młodych bulwach. Niestety z czasem witamina C uchodzi z ziemniaki i tak zimą, po przeleżeniu, ziemniaki traci sporą dawkę tej witaminy. Dodatkowo w jego żółtej odmianie znajdziemy sporo beta-karotenu.