Czarne złoto zdrowsze od cukru

Melasa czarna, naturalny cukier, jest ciemnobrązowym, gęstym, słodkim syropem. Dzięki swojemu wyglądowi zawdzięcza wdzięczną nazwę „czarne złoto” a i zdarza się, że nazywają ją „czarnym cudem przyrody”.  Śmiało może zastąpić cukier- z całą pewnością jest dużo bardziej od niego zdrowsza. Co to jest melasa? Jakie są melasa właściwości?

Ciemna melasa powstaje jako produkt uboczny przy produkowaniu cukru spożywczego. Adwokat rodzinny Warszawa. W swojej zawartości posiada około 20 procent wody. Mamy różne rodzaje melasy: melasa cukrowa i czarna melasa z trzciny cukrowej. Ta pierwsza to około 50 procent sacharozy, gdzie druga z kolei w swoim składzie ma 38 procent sacharozy.

Melasa zastosowanie to rzecz o której warto wspomnieć. Jest to produkt uważany za zdrowy- przede wszystkim dlatego, że jest bogaty w cenne witaminy i związki mineralne. Melasa spożywcza zawiera magnez, potas, wapń, sód, miedź, fosfor, chrom, cynk i witaminy z grupy B.

Syrop z melasy świetnie nadaje się do słodzenia herbaty czy kawy. Melas buraczany także świetnie się sprawdzi przy ciastach, tortach i piernikach. Melasa działanie jest świetne przy odpowiednim umiarze- to wciąż wysoka zawartość cukru.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter