Sorbinian potasu

Sorbinian potasu, czyli E202- środek konserwujący żywność, otrzymany dzięki reakcji chemicznej. Występuje naturalnie w niewielkiej ilość w owocach.

Gdzie znajdziemy E 202?

W przemyśle spożywczym E 202 znajdziemy w napojach, winach, cydrze, pieczywie, czekoladzie, wypiekach, jogurtach i serach. Oczywiście, często też kupując mięsa czy owoce napotkamy sorbinian potasu w składzie. Ogromnym plusem jest brak posmaku- coś, co jest niesamowicie ważne w tej branży.

E 202 występuje tak często, że gdybyśmy chcieli go całkowicie wyeliminować ze swojej diety musielibyśmy zrezygnować z wszelakich produktów przetworzonych.

W jakim celu wykorzystuje się E 202?

Głownie, E 202 służy jako konserwant żywności, oznacza to, że ma przedłużać zdatność do spożycia produktu. Jedyną drogą przedłużenia takiej zdatności, jest hamowanie produkcji enzymów i ograniczenie rozwoju bakterii, drożdży czy grzybów w jedzeniu.

Szkodliwość E 202

Sam E 202 jest bezpieczny i nie szkodzi naszemu organizmowi. Ma rangę jednego z bezpieczniejszych sztucznych dodatków do żywności, jednak jego większe spożycie może narazić nasz organizm na potencjalne zagrożenia. Jak we wszystkim- ważny jest tutaj umiar.