Wegeta

Wegetę stanowi spora ilość soli, glutaminianu sodu, włoszczyzny, skrobii kukurydzianej oraz odrobina cukru. Na rynku tworzy się coraz większa ilość rożnych przypraw, które mają ulepszać nasze dania.

Jednak wegeta towarzyszy gotowaniu tak naprawdę od zawsze. Będzie smaczniej, jeśli stworzymy wegetę samodzielnie. Przyprawa ta jest prosta i szybka do zrobienia. Potrzebna będzie suszona włoszczyzna i przyprawy. Susz należy rozdrobnić przy użyciu blendera lub młynka do kawy. Następnie należy wymieszać wszystko z przyprawami. Stworzona przez nas domowa jarzynka nie tylko doprawi nasze potrawy, ale będzie wydajna oraz zdrowa. Warto zwrócić uwagę na to, aby po zrobieniu naszej przyprawy, przełożyć ją do suchego słoiczka, a następnie szczelnie zamknąć.

Producenci przypraw często prześcigają się w tworzeniu wegety. Powstają różnego rodzaju smaki i tak naprawdę każdy znajdzie coś dla swojego podniebienia. Jeśli stawiacie na zdrowy styl życia, to warto wszystko wykonywać własnoręcznie. Wtedy mamy całkowitą pewność co do tego, co spożywamy.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter