Smażenie

Smażenie potraw stanowi jedną z najbardziej popularnych metod przygotowywania posiłków, chociaż nie jest zbyt zdrowe. Smażyć można warzywa, mięso, ryby czy owoce. Zabieg ten polega na tym, iż odgrzewa się potrawy w tłuszczu. Możemy wyróżnić dwa rodzaje smażenia.

Pierwsze z nich polega na robieniu tego w małej ilości tłuszczu, z kolei drugie – korzystaniu z głębokiego tłuszczu. Potrawy, które są z patelni, kuszą swoim zapachem oraz smakiem. Mimo iż nie są zbyt zdrowe. Jeśli chcemy zmniejszyć ich niekorzystne właściwości, to ważne, żeby wybrać zdrowsze rodzaje tłuszczów.

Podczas smażenia, potrawy z patelni, pozbywają się aminokwasów oraz węglowodanów w poszczególnych składnikach. Produkowane są także związki zapachowe, które unoszą się w powietrzu wraz z lotnymi cząsteczkami tłuszczu. Dzięki temu potrawy mają silny i kuszący aromat. Podczas działania wysokiej temperatury produkują się związki chemiczne, które mają szkodliwy wpływ na organizm ludzki.

Powinniśmy unikać przede wszystkim smażenia na smalcu. W momencie kiedy zostaje on napowietrzony, to powstają aktywne wolne rodniki, które z kolei przemieniają również kwasy tłuszczowe, które do tej pory były nietknięte.