Naturalne barwniki do jaj są z całą pewnością zdrowsze, ponieważ nie zmieniają one smaku jajka. Ponad to są pomocne w unikaniu ewentualnej alergii. Jeżeli zależy Wam na bezpiecznym kolorowaniu pisanek, to warto skorzystać z niżej wymienionych porad.
Jajka trzeba gotować w kolorowym roztworze, który możemy uzyskać dzięki takim składnikom:
- brązowy, czyli kawa mielona albo herbata,
- czerwony lub bordowy – kwiaty hibiskusa albo łupiny z czerwonej cebuli,
- fioletowy – borówka amerykańska, jagody, czarny bez lub czerwona kapusta,
- żółty – rumianek, curry, żółta cebula, kurkuma,
- pomarańczowy – marchewka, dynia,
- czarny – szyszki olchy,
- zielony – pokrzywa, trwa, szpinak,
- czerwony lub różowy – sok z buraków, bądź żurawina.
Warto wybrać jajka, które mają skorupki o jasnej barwie. Dzięki temu uzyskamy kolor bardziej intensywny. Barwiąc jajko w sposób naturalny należy pamiętać, iż odcień nie będzie zbyt jednolity. Z pewnością pojawia się frajda w momencie, kiedy każda pisanka jest inna i dzięki temu nabiera pięknego wyglądu.