Makaron

Makaron stanowi produkt żywnościowy, który zostaje wytworzony na bazie mąki, wody oraz czasem jaj (wtedy mowa o makaronie jajecznym), a także innymi składnikami, które posiadają szeroką gamę zastosowań i kształtów.

Makaron stanowi półprodukt. Oznacza to tyle, iż przed spożyciem trzeba go w sposób odpowiedni przyrządzić. Wyjątek tutaj mogą stanowić makarony skrobiowe, które są powszechnie znane jako makarony chińskie. Można je spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej.

W zależności od tego, jaką formę posiada makaron, można go gotować od kilku do kilkunastu minut. Jeśli jest dobrze ugotowany, to powinien być al dente. Oznacza to, iż musi on stawiać naszym zębom delikatny opór podczas gryzienia i nie od razu rozpływać się w ustach. Ze względu na to, iż posiada on sporą zawartość skrobi, to jest on głównym źródłem węglowodanów w diecie każdego człowieka. Ponad to makaron może być idealnym dodatkiem do niektórych dań albo zup. Można go śmiało łączyć z produktami słodkimi, serem żółtym i białym oraz różnego rodzaju sosami.