Melasa z trzciny cukrowej

Melasa stanowi naturalny cukier, który zostaje wykorzystany z trzciny cukrowej. Jest to słodka i smaczna substancja, która na dodatek jest dietetyczna i pochodzenia naturalnego. Może śmiało zastąpić biały cukier oraz sztuczne słodziki.

Biały cukier jest niezdrowy i może skutkować otyłością. Z tego powodu stworzono dla niego alternatywę, czyli melasę z trzciny cukrowej. Jest to gęsty, czarny i słodki syrop, który zostaje wytworzony z łodygi trzciny cukrowej w procesie wytwarzania cukru trzcinowego.  Ze względu na swój kolor oraz smak, syrop ten zostaje określany mianem „czarnego złota”.

Melasa sprawdzi się idealnie jako dodatek słodzący do napojów, marynat albo wypieków. Jeśli jesteście zwolennikami zdrowej żywności, to polubicie Organiczną Melasę Meridian. Została ona wytworzona w 100% z ekologicznych upraw trzciny. Jest akceptowana zarówno przez wegan, jak i wegetarian.

Melasa zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły cukier albo nawet miód. Z tego też powodu jest świetnym wyjściem dla wszystkich, którzy chcą posiadać ładną sylwetkę. Stanowi również bogate źródło wapnia oraz żelaza. Ponad to zawiera magnez, miedź, cynk, potas oraz witaminy z grupy B.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter