Kostki rosołowe

Kostki rosołowe są łatwe i wygodne w użyciu. Z tego powodu codziennie i niemalże do każdej potrawy zostają przez nas dodawane. Jednak niektóre z nich nie posiadają w ogóle składników odżywczych , tylko posiadają samą chemię.

Półki w sklepach wręcz uginają się, ponieważ zawierają wiele rodzajów kostek rosołowych, bulionów w proszku, jak i rosołów instant.  Producenci zapewniają w reklamach, iż są zdrowe. Jednak często świat reklam jest daleki od rzeczywistości.

Kostki rosołowe można przygotować samemu. Wystarczy ugotować rosół ze sprawdzonego przepisu. Istotne jest to, żeby miał intensywny smak, ale nie posiadał ulepszaczy chemicznych. Najlepszym rozwiązaniem będzie wzięcie potrójnej ilości składników na zwyczajową ilość wody. Następnie taki wywar musi zostać przez nas ostudzony i wlewamy go do woreczków foliowych albo foremek. Następnie mrozimy. Dzięki temu uzyskamy potrawy, które są zdrowe i wartościowe, a zarazem odżywcze. Z czystym sumieniem możemy je podać dzieciom.

Im zdrowiej jemy, tym lepiej dla nas. Jeśli kostki rosołowe możemy stworzyć w domu w prosty sposób, to czemu nie wykorzystać takiego sposobu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter