E 220

Dwutlenek siarki- dokładnie ten sam, który jest w trującym smogu czy kwaśnym deszczu- jest jednym z często wykorzystywanych konserwantów, dokładnie jest tajemniczym E220. Nie tylko konserwuje on jedzenie, zapewniając dłuższy termin przydatności ale także poprawia wygląd produktu.

Jak działa na nas dwutlenek siarki?

E 220 hamuje namnażanie bakterii, drożdzaków i grzybów- dzięki temu my możemy przez dłuższy czas rozkoszować się smakiem. Dzięki swoim właściwościom utleniającym pomaga on, szczególnie owocom, zachować ładny aromat i kolor. Używany jest tylko w środowisku kwaśnym gdyż po rozpuszczeniu w wodzie staje się kwasem.

Gdzie znajdziemy dwutlenek siarki?

Oczywiście, producenci najczęściej chcą zatuszować występowanie konserwantów więc na składzie dwutlenek siarki może pojawić się jako E220 bądź na etykiecie znajdziemy sformułowanie „zawiera siarczany(siarczyny). Najchętniej w jego stronę sięgają producenci soków owocowych, suszonych owoców i bakalii. Lista produktów jest jednak znacznie dłuższa- zaczynając od musztardy, przez żelatyny, marmolady, słodkie polewy na piwach kończąc. Czasem znajdziemy go też w składzie mrożonek a nawet i mąk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *