Ekstrakt z drożdży

Ekstrakt drożdżowy spotykany jest pod postacią proszku, który jest o barwie żółtej i przechodzi w jasny brąz albo pasty o brunatnej barwie. Produkt ten ma słony oraz lekko kwaśny smak. Jego zapach z kolei jest zbliżony do aromatu upieczonego mięsa.

Ekstrakt z drożdży powstaje w wyniku wyekstrahowania, później zagęszcza się autolizowane komórki piekarskich drożdży. W spożywczym przemyśle niejednokrotnie ekstrakt drożdżowy powstaje podczas dodanie chlorku sodu. Uzyskujemy wówczas roztwór, który nazywany jest hipertonicznym. Dochodzi w nim do wyschnięcia komórek. Doprowadza to do autolizy, a w niej drożdże ulegają zniszczeniu. Komórki drożdży są ogrzewane stopniowo aż do momentu ukończenia podziału. Usunięcie ścian komórkowych zmienia konsystencję oraz koncentruje smak.

Ekstrakt drożdżowy może być używany jako składnik, który nadaje smak oraz aromat potrawom mięsnym, przyprawom, jak i wyrobom garmażeryjnym.

Warto też wspomnieć o tym, iż ekstrakt drożdżowy stanowi naturalny autolizator komórek drożdżowych. Jeśli mowa o przemysł spożywczy, to jest wykorzystywany jako źródło glutaminianu sodu.