Czekolada pitna

Czekolada do picia jest napojem, który powstaje z mieszanki mleka, czekolady gorzkiej oraz śmietanki (najlepiej 30 – 36%). Zazwyczaj wypijana jest na gorąco, ponieważ jest niezwykle aromatyczna. Została przywieziona do Europy z Nowego Świata.

W XIX oraz XX – wiecznych europejskich lokalach gastronomicznych czekolada pitna była podawana zarówno na zimno oraz na gorąco. Dodatek stanowiło spienione mleko albo bita śmietana. Ponad to można ją przyrządzić na ostro, z dodatkiem chilli lub w połączeniu z kawą. Można zarówno  tworzyć ją z ciemnej, jak i białej czekolady. Idealny dodatek stanowi piana z mleka. Spienia się ją gorącą parą pod ciśnieniem. Najwygodniej jest to robić przy użyciu ekspresu ciśnieniowego.

Czekolada pitna jest idealną opcją na pyszny deser. Istnieje wiele przepisów i porad, jak najlepiej ją przyrządzić. Na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. W okresie letnim warto ją podawać schłodzoną i łączyć z innymi deserami, zimą smakuje najlepiej jak jest gorąca. Deser z pewnością godny polecenia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter