Śliwki

Owoce śliwek posiadają wiele cennych właściwości. Wpływają pozytywnie na trawienie, ponieważ je regulują. Ponad to chronią przed wolnymi rodnikami i wpływają na poprawę humoru. Pod względem wartości, które są odżywcze, jak i zwartości witamin i błonnika dużo bardziej bogate są śliwki suszone. Posiadają one jednak pięć razy więcej kalorii niż surowe śliwki.

Śliwki działają korzystnie na trawienie, gdyż poprawiają apetyt. Działa zapobiegawczo, jeśli chodzi o zaparcia, gdyż zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Warto zaznaczyć, iż nawet lekarze uznali działanie śliwek, jako korzystne. Z tego też powodu wyciąg z tych owoców jest wykorzystywany do tego, aby produkować leki.

Śliwki posiadają podobne wartości odżywcze, jednak różnią się od siebie ilością kalorii. Świeże mają około 45 kcal w 100 g. Są bogate w witaminę C oraz A. Natomiast rzadko występuje w nich witamina E. Zawierają także składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, wapń, potas oraz fosfor. Działają kojąco na układ nerwowy i wpływają na poprawę samopoczucia. Dieta, która jest bogata w ten owoc, wpływa przeciwmiażdżycowo oraz antynowotworowo.

Related Post