Chińskie mięso z mąki, czym właściwie jest seitan

Co to jest seitan? Seitan wywodzi się z kuchni azjatyckiej i nazywa się go „mięsem Buddy”. I choć nazywany jest mięsem, tak naprawdę ma z nim tyle wspólnego co nic. Sam seitan jest niczym innym jak czystym gluten pszennym, ale uwierz nam, przy odpowiednim doprawieniu i zapieczeniu smakuje naprawdę dobrze!

Dlaczego seitan staje się coraz to bardziej popularny? Wszystko to dzięki jego niskiej zawartości tłuszczu. Jego podstawą są zboża- głównie pszenica, żyto i jęczmień. Gluten w seitan wydziela się poprzez jego wymycie z otrzymanego ciasta. Seitan jest szczególnie polecany wszystkim osobom na diecie wegetariańskiej jako substytut mięsa.

Jak zrobić seitan?

 

Składniki to 2 kg mąki pszennej i około litr wody.

Wsyp mąkę do miski i dolewając wodę ugnieć ciasto. Uformuj kulę i odstaw na około 20 minut- po tym czasie miskę z ciastem przestaw pod strumień bieżącej wody i cały czas ugniataj ciasto. Ciasto ugniataj bez przerwy a kiedy woda zyska białe zabarwienie- wymień ją. Tak rób do czasu, kiedy woda będzie ledwie biała a sama kula zyska żółty kolor- to właśnie wtedy w naszych dłoniach zostanie sam gluten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter