Lody

Lody stanowią deser, który jest zamrożony. Uzyskuje się go w wyniku zamrożenia masy, którą uzyskuje się z mlecznych produktów albo wody. Dodaje się inne walory smakowe, bądź zamraża się masę złożoną z cukru, wody i owoców. Alternatywną opcją dla mlecznych lodów są te, które wykonuje się na bazie napojów, np.: ryżowego, sojowego albo owsianego.

Lody mogą być podawane w przeróżnej postaci. Najczęściej w kubku waflowym albo rożku, w postaci zakręconego stożka lub gałek. Popularne są także lody na patyku, które można znaleźć w każdym sklepie. Można je znaleźć w ogromnej liczbie odmian oraz z wieloma dodatkami. Najpopularniejszymi są rurki waflowe, rodzynki, orzechy, kruszona czekolada czy bita śmietana i polewa.

Jeśli chodzi o przemysł spożywczy, to do tego, aby szybko zamrozić masę lodową, coraz częściej wykorzystuje się ciekły azot. Uzyskujemy dzięki temu to, iż skracamy proces zamrażania i zmniejszamy zagrożenie bakteriami salmonelli. Zastosowanie ciekłego azotu ogranicza również tworzenie się kryształków lodu. Dzięki temu możliwe jest utrzymywanie lodów o takich smakach, których nie da się stworzyć przez powolne zamrażanie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter