Konserwy

Mianem konserwy określa się produkt żywnościowy, który znajduje się w puszcze, plastikowym pojemniku albo słoju. Charakteryzuje się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Proces sterylizacji oraz szczelność opakowania, która ochrania przed dostępem zanieczyszczeń i powietrza, wpływa na trwałość produktów.

Do niektórych produktów dodaje się również chemiczne środki konserwujące, jak na przykład azotan sodu albo potasu, który jest w przetworach mięsnych.

Żywność zamkniętą w puszcze poddaje się temperaturze 115 – 121 stopni C, przez okres kilkunastu minut aż do godziny. Jest to gwarancją zniszczenia form wegetatywnych oraz przetrwalnikowych drobnoustrojów.

Konserwy pasteryzowane są poddawane pasteryzacji. Mają one w swojej zawartości część drobnoustrojów, z tego też powodu mają krótszą trwałość. Dlatego muszą być przechowywane w temperaturze 0 – 6 stopni C, jak na przykład szynka w puszkach.

Poza konserwami pasteryzowanymi oraz sterylizowanymi występują także tyndalizowane, jednak są one produkowane rzadko.