Izomery trans

Izomery trans są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia. Skąd się biorą? Chodzi o proces utwardzania (uwodorniania) olejów roślinnych podczas produkcji margaryny. Podczas procesu następuje zmiana właściwości chemicznych co powoduje, że tracą właściwości kwasów nienasyconych i dostarczają naszemu organizmowi jedynie energii.

Aktywność biologiczna wtedy jest dużo gorsza a wręcz bardziej szkodliwa niż nasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość izomerów trans, wywołują wzrost stężenia cholesterolu, szczególnie tego złego (HDL) a to niesie za sobą zwiększenie ryzyka wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo izomery trans przyczyniają się do uwalniania insuliny, poprzez obciążanie naszego organizmu glukozą.

Izomery trans występują głównie w przemysłowo przetwarzanych olejach roślinnych, sam skład margaryn to w około 20% izomery trans. W ogromnych ilościach spotkamy ten rodzaj tłuszczu w oleju, gdzie smażymy frytki- tam stężenie może wynosić aż do 70%.  Oczywiście kwasy tłuszczowe trans znajdziemy także w naturalnych produktach jak wołowina czy drób jednak ich stężenie jest tam dużo dużo niższe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter