Pszenica durum, oznacza pszenicę twardą. Jest to jedna z najstarszych roślin, które były uprawiane od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie oraz w Północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej czuje się w suchym i kontynentalnym klimacie.
Do czego można wykorzystać pszenicę durum?
Ze względu na to, jakie posiada ona właściwości, wykorzystywana jest głównie do tego, aby produkować makarony. Mąka z pszenicy durum, nazywana jest semoliną, jest bardziej bogata w białko, tłuszcze, składniki mineralne oraz witaminy. Makarony, które zostały otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem oraz znacznie wyższą twardością. Z pszenicy durum można produkować też kuskus.
Jaka jest różnica pomiędzy pszenicą durum a zwykłą pszenicą?
Mąka jaka powstaje z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, żelaza, miedzi, potasu, cynku, manganu oraz witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, aniżeli mąka ze zwykłej pszenicy. Durum ma w swoim składzie luteinę. Chroni ona przed działaniem wolnych rodników, a także wspomaga wzrok.