Sól

Sól to nie tylko walory smakowe a także właściwości konserwujące a czasem i lecznicze. Spotkać sól możemy w każdej kuchni, jednak nie każdy wie, że sól możemy spotkać w różnych postaciach.

Jakie są postaci soli?

– sól warzona- najpopularniejszy rodzaj soli, łatwo ją kupić w każdym możliwym sklepie. Otrzymuje się ja poprzez odparowanie wody z solanek w wyparkach próżniowych- produkt to biały proszek kryształków soli.
– sól kamienna- ten rodzaj soli wydobywanie jest z naturalnych złóż tradycyjnymi sposobami w kopalniach soli, gdzie potem jest mechanicznie rozdrabniana. Regały magazynowe. Produktem tego są większe kryształki soli.
-sól morska- tutaj procesem jest odparowywanie wody morskiej w specjalnych maszynach- odparownikach.
– sól smakową- by otrzymać ten rodzaj soli należy zmieszać przyprawy i sól kamienną.

Którą sól wybrać?

Najczęściej sięgamy po ogólnie dostępną sól kuchenną- czyli warzoną jednak coraz częściej z półek sklepowych znika sól morska. Czy warto płacić więcej za tą sól? Oczywiście. Sól morska ma bardziej wyrazisty smak- co za tym idzie, daje się jej mniej. Dodatkowo ma w sobie mniej sodu, który wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter