Glutaminian sodu czyli zupa z chemiczną wkładką

Glutaminian sodu stanowi pochodną kwasu glutaminowego. Można go znaleźć w produktach, które posiadają wysoką zawartość białka. Wyróżniamy tutaj m.in. mięso i ryby, warzywa oraz przetwory mleczne. Horoskop numerologiczny. Produkty spożywcze, które są używane ze względu na ich walory smakowe, czyli takie jak pomidory oraz grzyby, posiadają bardzo wysoki poziom naturalnych glutamininów.

Glutaminian sodu, nazywany inaczej E 621, należy do grupy, która określana jest jako „wzmacniacz smaku” oraz dodaje się go do produktów. Ma on za zadanie upodabnianie smaku potrwa, produktów naturalnych i intensywnie nadaje wyrazistości potrawom.

W glutaminian sodu w szczególności bogate są wszystkie produkty typu instant, które zawierają znaczną ilość aromatów oraz dodatków smakowych. Do tej grupy możemy zaliczać zupki chińskie, gorące kubki, zupy w proszku itd.

Według przeprowadzonych badań glutaminian sodu jest substancją bezpieczną, która została przebadana przez specjalistów. Nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Możemy jednak wyróżnić tak zwany „syndrom chińskiej restauracji”, który objawia się tym, iż mamy napady astmy, zawroty głowy albo migreny i wini się za to właśnie E 621.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter