Trzcina cukrowa

Cukrowiec lekarski, nazywany potocznie trzciną lekarską, jest rośliną, która należy do rodzaju cukrowca. Pochodzi najprawdopodobniej z Nowej Gwinei. Uprawia się ją tak naprawdę wszędzie w strefie tropikalnej. Jest uprawiana w Egipcie, w krajach północno-afrykańskich, jak i również w Hiszpanii. W XVI w. Trafiła do Ameryki Południowej.

Z tego też powodu kraje tego kontynentu słyną z produkcji największej ilości trzciny.

Jeżeli chodzi o zastosowanie trzciny cukrowej to jest ono różnorodne. Stanowi surowiec do wyrobu cukru spożywczego. Warto wspomnieć, że to właśnie z niej powstaje ponad połowa światowej produkcji cukru. Najbardziej znanym producentem jest Brazylia, z kolei drugie miejsce zajmują Indie. Kolejnym jej zastosowaniem jest produkcja alkoholu. Stanowi ona nadrzędny składnik, który służy do wyrobu rumu. Uprawia się go w znacznej większości wysp karaibskich, takich jak: Jamajka, Kuba, Dominikana, Madagaskar, Madera czy Puerto Rico.

Warto również wspomnieć, iż w Brazylii część trzciny zostaje przeznaczona do wytworzenia etanolu. Wytworzony alkohol służy jako paliwo do samochodów. Ponad to może ona też stanowić surowiec wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym oraz papierniczym.