Tłuszcze utwardzone

Tłuszcze utwardzone czyli tłuszcze trans produkowane są z olejów roślinnych, które są zdrowe, póki nie zostają poddane procesowi utwardzania. W tym procesie, pierwotne właściwości tłuszczy gruntownie się zmieniają.

Te utwardzone są zdecydowanie szkodliwe dla Twojego organizmu- zwiększają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów a teraz obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL. Zwiększone dawki takiego tłuszczu prowadzą do poważnych chorób układu krwionośnego, chorób serca no i najprędzej do otyłości i cukrzycy.

Skąd popularność takich tłuszczy?

Tłuszcze te są niezwykle przydatne w branży spożywczej- utwardzone tłuszcze są trwałe i łatwe do przechowywania. Tłuszcze te przede wszystkim mają wysoką temperaturę dymienia a co za tym idzie- są chętnie wykorzystywane w restauracjach, szczególnie tych typu fast-food. Olej można użyć wielkrotnie- więc Twoje frytki mogą być 20 rzutem z tego dnia.

Jak unikać tłuszczy trans?

Skup się na etykietach- jeśli z tyłu jest napisane „tłuszcz uwodorniony”, „tłuszcz częściowo uwodorniony” lub „tłuszcz utwardzony”- odłóż produkt z powrotem na półkę. Nie daj się zwieźć temu, ze tylko chipsy mogą zawierać w sobie taki tłuszcz- nawet niektóre masła orzechowe z wyższych półek mają wzmiankę o tym produkcie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter