Kwas foliowy

Kwas foliowy stanowi witaminę z grupy B. Jego nazwa wywodzi się od słowa łacińskiego folianum, co oznacza liść. Inaczej nazywany jest witaminą B12 lub witaminą B9. Jest znany także jako folan, folacyna oraz kwas pteroiloglutaminowy.

Kwas foliowy jest substancją o kolorze jasnożółtym i rozpuszcza się w wodzie. Ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury, nieodpowiedniego pH czy promieni słonecznych. Może on w sposób prosty ulec zniszczeniu podczas przyrządzania potraw, szczególnie gotując je albo piekąc. Warto zwrócić też uwagę na to, że im dłużej ulega on przechowywaniu, tym ciężej jest przyswajalny, ponieważ ulega utlenieniu.

Kwas foliowy pełni w organizmie szereg bardzo ważnych funkcji, podobnie zresztą jak wszystkie witaminy. Stanowi substancję egzogenną i musi być dostarczany z pożywieniem, ponieważ sam organizm nie umie go wytworzyć. Ponad to kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych. Czyni go to niezbędnym w procesie wzrostu oraz rozmnażania. Uczestniczy także w produkowaniu hormonu szczęścia, zwanego serotoniną. Ma istotny wpływ na nasz układ nerwowy oraz mózg, bierze także udział w tworzeniu czerwonych krwinek.