Tost

Tost jest kromką pieczywa, która najczęściej zostaje podpieczona w tosterze albo piekarniku. Stanowi to najprościej mówiąc rodzaj grzanki. Tosty można podawać na słodko, na przykład w połączeniu z miodem lub dżemem, bądź wykwintnie, czyli z kawiorem.

Pod pojęciem tostów rozumie się również sandwicze, czyli opiekane w tostownicy kanapki. Przyrządza się je z dwóch kromek chleba tostowego i zazwyczaj przekłada się je serem żółtym.

Można jeszcze wyróżnić tosty francuskie, które stanowią kromki dowolnego pieczywa. Macza się je w jajkach, które są roztrzepane z mlekiem oraz smaży obustronnie na patelni, która została posmarowana wcześniej tłuszczem. Najlepiej do zrobienia francuskich tostów użyć czerstwego chleba, gdyż ten dużo lepiej nasącza się jajkiem.

Wzmianki na temat tostów można znaleźć już wśród przepisów łacińskich z 4 wieku. Niegdyś były po prostu słodkim daniem z chleba pszenicznego.

Bez wątpienia tosty mogą stanowić pożywne śniadanie, ale mogą również być idealną przekąskę. Można je łączyć i tworzyć w różnych smakach. Z tego powodu potrawa ta, nigdy się nie nudzi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter