Szkodliwe barwniki

Zagęszczacze, polepszacze, barwniki albo sztuczne konserwanty mają na celu to, żeby nadać atrakcyjny wygląd oraz poprawić smak. Jednakże wiele z tych substancji, które dodaje się do jedzenia, mogą doprowadzać do nasilania się zdrowotnych problemów. Związki chemiczne, jakie występują w produktach, mogą doprowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w organizmie ludzkim.

Spora większość z nich została zbadana pod kątem oddziaływania na nasz organizm, które jest długoterminowe. Wpływa to z pewnością na nasze zdrowie. Nie da się jednak stwierdzić jak działają one w połączeniu z innymi związkami, ponieważ nie każda substancja jest wadliwa od samego początku. Jednak może się nią stać podczas reakcji z inną i tworzy zagrożenie dla zdrowia.

Substancje, które są stosowane dodatkowo w jedzeniu nie są objęte jednolitym prawem. Niektóre z nich są dopuszczalne do tego, aby używać ich w Polsce, są zabronione w Unii. Spowodowane jest to tym, iż substancje te ulegają badaniom, które mają stwierdzić ich konsekwencje stosowania oraz właściwości.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter