Niewątpliwie wiele czynników ma wpływ na jakość mrożonych owoców i warzyw. Producenci dokładają wiele starań, aby ich produkty zostały wykonane z najwyższej jakości składników. Z kolei procesy produkcji, przechowywania, transportu oraz sprzedaży zostają przeprowadzone w warunkach, które są odpowiednie.
Mrożonki, które są wysokiej jakości, nie odbiegają aż tak bardzo od ich nieprzetworzonych odpowiedników. Dlatego też warto jest korzystać z mrożonek, jednak nie można zapominać, iż głównie powinniśmy bazować na sezonowych warzywach i owocach, które są niewątpliwie świeże.
Mrożonki poddawane są kontroli, dzięki temu przyczyniają się do poprawy jakości handlowej, jak i również zwracają uwagę na odpowiednie warunki, które wiążą się zarówno z przechowywaniem, jak i ich transportem.
Co ma wpływ na jakość produktów?
- Jakość surowca, która jest użyta do produkcji,
- warunki procesu produkcji, przechowywania, dystrybucji oraz sprzedaż, które muszą być odpowiednie,
- odpowiednie przechowywanie mrożonek w domu,
- rozmrażanie przed ich spożyciem.