Masala Chai

Chai Masala stanowi tradycyjny napar indyjski. Oznacza dosłownie dobrze przyprawioną herbatę. Składa się ona z czterech bardzo istotnych składników, które tworzą podstawę całego trunku. Jeżeli posiadamy bazę, to możemy sami eksperymentować i udoskonalać swój napój.

Bazę tego oryginalnego trunku stanowią:

  • mocna, czarna herbata. Musi być taka ze względu na to, aby żadne aromatyczne dodatki nie zniszczyły jej aromatu,
  • mleko,
  • przyprawy takie jak: cynamon, imbir, pieprsz, kardamon, goździki i inne,
  • słodycz, którą można pozyskać poprzez dodanie na przykład czarnego albo białego cukru, melasy lub miodu.

Sam proces, podczas którego przygotowywuje się herbatę, może być różnorodny. Najczęściej polega on na tym, żeby doprowadzić do wrzenia zestawu przypraw wraz z dodatkami słodzącymi. Następnie dodajemy herbatę oraz mleko i ponownie tworzymy temperaturę wrzenia. Ostatnim etapem jest pozostawienie całości na kilka minut w celu zaparzenia się.

Jeżeli chodzi o proporcje składników, to mogą być one zmienne. Zależy to tak naprawdę od naszego indywidualnego gustu. Niektóre osoby lubią wzbogacić jej smak poprzez dodawanie przypraw takich jak: kolendra lub czarny pieprz w całości.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter